Kryssning med barn

Att resa på kryssning är den ultimata reseformen för en barnfamilj. Det är prisvärt, aktivitetsfyllt och bekvämt! Du får smidigt med dig hela familjen till många nya platser under en och samma resa, utan att behöva checka in och ut eller packa upp och ner. Barnen får vidga sin världsbild tillsammans med dig, genom att se och uppleva nya kulturer. Ombord på fartyget finns allt du behöver och barnen blir aldrig uttråkade.

Den perfekta familjesemestern får du ombord på ett kryssningsfartyg. Möjligheterna är många både när det gäller val av rederi, fartyg och destinationer. Rutschkanor, familjedisco, sport och underhållning för alla. Ombord finns det ett hav av aktiviteter för både tonåringar och små barn att välja mellan. Internationella barnklubbar indelade i åldersgrupper ingår på de flesta fartygen och det finns oftast specialdesignade områden till barnfamiljer. Det finns också barnvaktsservice om föräldrarna till exempel vill äta middag ensamma en kväll.

Restauranger med barn ombord

En trend de senaste åren är att det blir allt vanligare med flexibla middagstider och ett bredare utbud av restauranger på fartygen. Större valfrihet passar bra för barnfamiljer. Många restauranger ombord har speciella barnmenyer för de minsta finsmakarna. Man kan också välja att äta i bufférestaurangen, där går det ofta att sitta utomhus, vilket är smidigt för barn med spring i benen.

Barnvänliga pooler och områden

De flesta rederier har mycket välplanerade områden för mindre barn. Vattenland är populära med sina grunda pooler och roliga lekplatser. Dessutom har man bland annat klubbar, sagostunder, pyssel och filmvisningar för barn i olika åldrar. Här är det aldrig långt till äventyren och upplevelserna!

Läs gärna på om de olika rederiernas utbud så att ni hittar kryssningen som är bäst för era behov, beroende på barnens åldrar. Är det lite äldre barn som ska kryssa så har många rederier även go-cart banor, zip lines, klätterväggar, vattenrutschbanor, aktiviteter och äventyr. För tonåringarna finns åldersanpassade klubbar, mötesplatser, aktiviteter och gaminghallar.

Läs mer om våra olika rederier och deras utbud

Mer information om barn och barnpooler

Flera rederier har barnvänliga familjepooler. Dock är det vanligt att rederierna har åldersgräns vid 2-3 år i de poolerna och inte tillåter bad med badblöja. Barnen behöver kunna gå på toaletten själva. Men det finns undantag. På Royal Caribbeans fartyg i Freedom-klass eller högre finns det avskilda bebis- och plaskpooler där det är tillåtet att bada med badblöja.

Åldersgränser för barn

Generell åldersgräns för barn är 6 månader, förutom på MSC Cruises där det inte finns någon nedre gräns. På långkryssningar där det är tre eller fler till-havs-dagar i följd är åldersgränsen 1 år. Tänk på att vissa delar av fartyget ofta har en åldersgräns, som spa, gym och casino.

Priser för barn på kryssning

Barn reser i de flesta fall med mycket bra rabatter och erbjudanden. På de flesta av MSC Cruises kryssningar kostar barn under 13 år endast 1.400:-/person i delad hytt tillsammans med 2 fullt betalande vuxna. På Costa Cruises reser barn under 18 år utan extra kostnad i delad hytt med 2 fullt betalande vuxna. Dock skall alltid hamnavgifter och eventuella skatter betalas även för barnen.

För dagsaktuella priser ring oss på 054-10 24 50 så ser vi tillsammans vad som kan passa just dig och din familj!

Resa ensam med barn

Reser du som ensam förälder med barn under 18 år och barnet har annat efternamn, behöver du kunna uppvisa födelseattest för barnet som bevisar föräldraskap.

Vuxna som reser med barn under 18 år som de inte är föräldrar till (gäller även släktingar) måste kunna uppvisa pass, en bekräftelse underskrivet av barnens föräldrar att barnet har tillåtelse att medfölja, samt kopia av passen och födelseattester till barnens föräldrar. I vissa tillfällen behövs också ett bekräftelsebrev signerat av jurist eller annan behörig. Kontrollera vad som gäller på just det rederiet som du ska resa med.

Läs mer här

Tips när du ska kryssa med barn:

* Boka tidigt för att säkra en familjehytt med 2-3 extrabäddar.

* Beställ dryckespaket för läsk och annan dricka till barnen. Det känns lyxigt också för små passagerare.

* Tänk på att alltid ha uppsikt över ditt barn.

* Sätt ett armband på barnets handled med ditt telefonnummer på. Detta brukar rederierna tillhandahålla vid ombordstigning.

* Ombord kan man på vissa rederier be att få ett hål i de lite större barnens kryssningskort. Så att de kan ha det själva i en rem runt halsen. Ta med egen rem eller köp ombord.

* Våtservetter kan vara bra att ha nära till hands under hela kryssningen.

* Barnmat, blöjor och hygienartiklar för bebisar finns inte alltid att köpa ombord. Bara på vissa fartyg finns babyservice där du kan beställa grejer direkt till din hytt.

* Ta med en hopfällbar sulky. Då kan små barn somna i vagnen på kvällen om resten av familjen vill vara uppe längre. Tänk på att vagnen ska förvaras inne i hytten.

* Ladda ner barnfilmer som barnen kan se på surfplatta eller smarttelefon. Utbudet på Tv:n är kanske inte alltid efter deras smak. Det kan också vara smart att ta med extra batteri.

* Kom ihåg att slå av dataroaming på barnens elektronikprylar när ni är till havs, annars kan det fort bli dyrt.

* Kortspel och lego är bra och smidiga leksaker att packa med på resan.

* Tänk på att packa ner en påse med badkläder i handbagaget, om ni använder er av bagageservice. På så sätt kan ni bada innan/efter bagaget hämtas till/från er hytt under på- och avstigningsdag. Det samma gäller med kläder och andra grejer för dagen.

Vi hjälper dig att hitta rätt resa!

Behöver du hjälpa att hitta rätt resa i detta hav av kryssningar?

Hittade