Allt om resan - frågor och svar om kryssningar

Hitta allt du behöver veta inför din kryssning - här har vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna som kommer till oss om hur det är att resa på kryssning etc. Hittar du inte svaret på din fråga här så kontakta oss så hjälper vi dig!

En dag ombord!

En dag ombord på ett kryssningsfartyg är fylld av variation och möjligheter för passagerarna att skapa minnen för livet. Morgonen börjar med en välsmakande frukost, antingen i buffén eller på någon av de specialrestauranger som fartyget erbjuder. Efter en uppfriskande promenad på däck och inandning av havsluften väntar en mängd aktiviteter.

Förmiddagen kan ägnas åt allt från intressanta föreläsningar om kommande destinationer till träningssessioner i fitnesscentret eller avslappning vid poolområdet. Shoppingentusiaster kan utforska butikerna ombord, medan de små kan delta i roliga aktiviteter i barnklubbarna. Lunchen serveras i olika restauranger för att tillfredsställa olika smaker, och eftermiddagen öppnar upp för ännu fler möjligheter. Det kan vara simning i poolen, deltagande i workshops eller helt enkelt avkoppling med en bok. För de som söker extra lyx kan spa-behandlingar vara ett alternativ.

Mot kvällen är det dags för kvällsmåltiden, och passagerarna kan välja mellan restauranger med olika teman. Efter middagen kan de njuta av shower, musikframträdanden eller andra kulturella evenemang. För nattugglorna finns barer och klubbar att utforska. Dagen avslutas med en stillsam promenad på däck under stjärnorna eller en avslappnande stund i någon av fartygets lounges. Passagerarna återvänder till sina hytter för en god natts sömn och vaknar upp redo att ta del av nya äventyr och destinationer nästa dag.

Vilka åker på kryssning?

Kryssningar är en plats för alla åldrar och bryter långt ifrån den stereotypa bilden av "blåhåriga tanter". Ombord på kryssningsfartyg finner man en levande mångfald av resenärer, från unga par och familjer med barn till äldre resenärer som söker avkoppling och äventyr. Kryssningar erbjuder en dynamisk och inkluderande atmosfär där olika generationer och livsstilar möts. Det är en gemenskap där gemensamma intressen och en önskan att utforska världen förenar människor i alla åldrar, vilket ger en rik och varierad social upplevelse.

Äventyrs- och naturälskare väljer kryssningar som ett bekvämt sätt att utforska olika platser, medan mat- och vinentusiaster njuter av gourmetrestauranger och vinprovningar ombord. För de aktiva resenärerna finns kryssningar med äventyrliga utomhusaktiviteter som klättring och dykning.

Sammanfattningsvis är kryssningar en resesätt för mångsidighet och inkludering, där olika grupper av resenärer kan njuta av en anpassad och berikande upplevelse. Det är denna variation som bidrar till den speciella atmosfär som kryssningsfartyg strävar efter att skapa.

Tryggt att åka på kryssning

Att kryssa erbjuder en unik och trygg resupplevelse. Många kryssningsfartyg är utrustade med högkvalitativa säkerhetssystem och uppfyller strikta säkerhetsstandarder. Dessutom genomgår besättningen regelbunden träning för att hantera olika nödsituationer, vilket bidrar till en känsla av trygghet ombord.

Under en kryssning finns det också tillgång till sjukvårdspersonal och faciliteter, vilket ger en extra trygghet för passagerarna. Dessutom är kryssningsfartyg ofta utrustade med modern teknologi för att övervaka och reagera på eventuella säkerhetsrisker.

Utöver fartygets säkerhetsaspekter ger kryssningar trygghet genom det organiserade och strukturerade sätt som aktiviteter och utflykter genomförs. Resenärer kan också känna sig trygga när de utforskar nya destinationer, eftersom rederierna ofta samarbetar med pålitliga lokala guider och leverantörer för att säkerställa en säker och givande upplevelse.

Sammanfattningsvis erbjuder kryssningar en kombination av teknisk trygghet, professionell personal och noggrant planerade aktiviteter för att skapa en skyddande och säker atmosfär för passagerarna.

Vad kostar en kryssning?

Många uppfattar kryssningar som kostsamma, men i verkligheten är det ofta en överkomlig reseform. Trots att priserna varierar mellan olika avgångar, finns möjligheten att hitta resor för mindre än tusen kronor per person och dag. Detta inkluderar åtminstone resan mellan spännande destinationer, samt samtliga måltider och boende ombord på ett exklusivt hotell.

Kostnaden för en kryssning kan variera avsevärt mellan olika rederier och beror också på vilka tillval och paket man väljer att inkludera redan hemifrån. Att jämföra dessa kostnader är avgörande för att få mest möjligt för sina pengar.

Det är viktigt att notera att trots variationen i priser mellan rederierna, inkluderar en kryssning vanligtvis en imponerande mängd bekvämligheter och underhållning ombord. Många passagerare uppskattar det faktum att en enda prispost täcker boende, måltider, och en mängd olika aktiviteter. Detta skapar en känsla av värde för pengarna, då man får tillgång till en riklig variation av upplevelser utan att ständigt behöva oroa sig för extrakostnader.

Att planera och boka vissa tillval hemifrån kan dock påverka den totala kostnaden. Genom att göra dessa val i förväg kan man skräddarsy sin kryssning efter sina egna önskemål och samtidigt ha bättre kontroll över budgeten. På så sätt får man inte bara en fantastisk resa, men man kan också känna sig trygg i att man har fått mycket för sina investerade pengar.

Måltider och dryck ombord

Ombord på de olika kryssningsfartygen finns det en mängd olika restauranger och serveringar som passar alla olika smaker.
- Oftast är alla måltider inkluderade i priset (se din bekräftelse). 
- Upplys vänligen redan vid bokning om det finns speciella önskemål om tex vegetarisk kost eller allergier. 
- Observera att det kan kan finnas tillägg ombord för att äta i utvalda restauranger eller vid tex roomservice.
- Det är inte tillåtet att ta med sig egen mat ombord.

När skall vi äta?

I huvudrestaurangen är det normalt två sittningar - en tidig och en sen. Upplys redan vid bokningstillfället om ni önskar den tidiga eller den sena sittningen. Tidpunkten för sittningen varierar från fartyg, rederi och destination. På flera av fartygen är det möjligt att bestämma sin egen tidpunkt för måltid, men även valet av restaurang. Önskade tider för måltid uppfylls så långt det är möjligt, men påverkas såklart av tillgång och antalet önskningar.

Drycker

Dryck till måltid är generellt inte inkluderat i priset för din kryssning och betalas ombord med CruiseCard. Dock är dryckespaket vanligtvis inte inkluderade, men de kan läggas till mot en extra kostnad. Det är oftast möjligt att förboka dryckespaketet hemifrån för att säkerställa tillgång och dra nytta av eventuella förhandsrabatter. På vissa utvalda kryssningar ingår dryck, fråga vid bokning. 

Kan jag boka till hotell till min kryssning?

Övernattning före eller efter din kryssning

Många tar chansen att förlänga sin resa med någon hotellnatt i samband med sin kryssning. 

Passa på att uppleva den stad som din resa utgår från eller den ort där du slutar din kryssning. Ofta kan det vara skönt att få avsluta sin resa med någon hotellnatt för att smälta alla intryck från sin vackra kryssning. Hem kommer man tids nog ändå! Passa på att njuta av din resa på annan ort!

Vi hjälper er gärna med hotell i anslutning till er resa.
Vår samarbetspartners  har hotell över nästan hela världen så urvalet är stort.

Kontakta oss på CruiseMarket om du har en bokad kryssning så hjälper vi dig med hotell innan eller efter din kryssning!
Skapar du en option på vår hemsida kan du även här lägga in dina önskemål så återkommer vi med ett prisförslag på hotell till dig.

Kan jag boka till flyg till min kryssning?

Möjligheten att boka flyg till din kryssning är en bekväm service som CruiseMarket erbjuder. För närvarande använder vi rederiernas flyglösningar för att tillgodose våra kunders behov. Vi strävar dock aktivt efter att utveckla ytterligare alternativ och arbetar för närvarande med att introducera egna flyglösningar. Detta initiativ syftar till att ge våra kunder ännu större flexibilitet och valmöjligheter när det gäller att skräddarsy sin resa. Vi är dedikerade till att skapa en ännu mer omfattande och skräddarsydd resupplevelse för våra kunder genom att erbjuda flygalternativ som passar deras individuella behov och önskemål.

Kontakta oss på CruiseMarket om du har en bokad kryssning så hjälper vi dig med flyget till din kryssning!
Skapar du en option på vår hemsida kan du även här lägga in dina önskemål så återkommer vi med ett prisförslag på flyget till dig.

Hållbart resande

Cruise Market strävar efter att du och kommande generationer ska fortsätta att utforska och uppleva nya, spännande platser världen över. Vi önskar att resandet fortsätter att ge dig glädje och inspiration samtidigt som vi alla delar ett gemensamt ansvar för miljön och de platser vi besöker. Därför är hållbart resande en av våra centrala fokusområden.

Vårt arbete för hållbara resor pågår kontinuerligt, och vi aktivt söker smartare resealternativ med minimal miljöpåverkan. Genom samarbete med leverantörer, partners och resenärer strävar vi efter att främja hållbart resande och bidra till turismens positiva påverkan. Genom att erbjuda expertis och reselösningar som möjliggör hållbara val strävar vi efter att göra det enkelt för våra kunder att göra medvetna och aktiva val.

Vi grundar vårt agerande och vår affär på värderingar, och med ett förhållningssätt som prioriterar hållbarhet hoppas vi skapa en stadig grund för vår verksamhet.

Läs mer om hållbart resande

Vad mer behöver jag känna till?

Hur betalar jag min resa?
Hur betalar jag ombord på fartyget?
Vilka klädkoder är det på en kryssning?
Vilken åldersgräns gäller när man reser med spädbarn samt åldersgräns på dryckespaket?
Vilka rederier ingår dricks och serviceavgifter på?
Kan jag förboka utflykter?
Vad gör man en dag i hamn?
Hur är det att resa med barn?
Kan jag åka på kryssning om jag är gravid?
Hur gör jag med mitt bagage i hamnterminalen?
Får man röka ombord?
Behöver jag försäkring?