Kryssa över Atlanten

I april 2018 gjorde Henry Andersson, en av våra kära kunder, en transatlantisk kryssning med Costa Cruises. Från en kontinent till en annan på en häftig och samtidigt avkopplande resa.

De var fyra pensionärspar som passade på att åka med när fartyget Costa Pacifica skulle skifta destination från Karibien till Medelhavet. Kryssningen tog 16 dagar, med 6 till-havs-dagar i rad vid själva Atlantövergången.

”Vi hade alla lite olika förväntningar på hur vi skulle uppleva så lång tid på havet”, berättar Henry.

Fartyget gick ut från Guadeloupe i Karibien, så resan började med en flygtur dit.

”När vi kom till Guadeloupe stannade vi några nätter på ett hotell i Le Gosier för att ”landa” och anpassa oss till tiden”, säger Henry.

Karibien

De fick 4 härliga kryssningsdagar i östra Karibien med landstigning på öarna St. LuciaBarbados och St. Vincent. I Grenadinerna kom de också till semesterparadiset Bequia (uttalas beck-way). Det är en liten ö med kuperad terräng, grönskande natur och underbara stränder utspridda längs hela kusten. På den här avslappnade platsen är det lätt att skapa minnen för livet, något som Henry också gjorde.

”Ett av mina bästa minnen från resan var St. Vincent och när vi åkte på utflykt till Bequia. Det var en sådan där paradisö som man bara ser på bilder.”

Över Atlanten

Sedan påbörjade de resan över Atlanten mot Europa och Teneriffa.

”De 6 dagarna till sjöss gick oväntat fort. Dagtid var vi på soldäck som regel. Vi hade vädret med oss och temperaturen var behaglig, runt 22-24 grader, så det gick utmärkt att sola, bada och läsa. Det fanns många olika aktiviter att delta i om man ville och några besökte gymmet regelbundet”, säger Henry.

På kvällarna var det show i den stora teatern, med ett bra och varierat program. Middagarna var också en höjdpunkt ombord.

”Maten på Costa Cruises var jättebra, det fanns hur mycket som helst att välja på, och servicen vid middagen och i övrigt var topp.”

Henry förklarar att tiden inte alls gick långsamt ombord. På en sådan här lång kryssning får man verkligen tid att upptäcka fartyget och ofta är det lite lugnare ombord då det inte brukar vara fullbokat. Det här är en totalt avkopplande resa.

”Även de som varit lite tveksamma till att vara på sjön så länge tyckte att tiden gick fort. Varje kväll fick man skruva fram klockan en timme vilket gjorde att vi anpassade oss till europatid utan problem”, säger Henry.

Att resa över Atlanten var ett av målen med resan. Men hur är det egentligen att göra det?

”Det känns rätt häftigt att säga att man åkt över Atlanten med båt. Alla passagerare fick ett intyg när vi hade passerat ”kräftans vändkrets”.

Många tror att det är stor sjögång på Atlanten, men ofta väljer rederierna att lägga de här kryssningarna i perioder då det generellt är lugnare vatten och på de stora fartygen ska det mycket till för att du ska märka havets vågor.

Medelhavet

Efter att Costa Pacifica lämnat Teneriffa gick färden vidare mot Medelhavet.

”Det var häftigt att tidigt i gryningen en dag se Gibraltar och Afrika på varsin sida när vi gick in i Medelhavet", säger Henry.

De sista stoppen var Malaga och Barcelona i Spanien och Savona i Italien.

”Malaga var väldigt trevligt och det var lätt att komma in till centrum med transfer. Vi hittade en supermysig lunchrestaurang i gamla stan som vi hade görmysigt på. Det var god mat och fantastiska viner”, berättar Henry.

När fartyget var hemma i hamn i Italien, valde två par att resa hem till Sverige, medan de två andra paren förlängde semestern ytterligare, och stannade kvar i Milano i några dagar. Alla var mycket nöjda med kryssningen över Atlanten.

Hitta din kryssning