LADDAR RESULTAT
Kontakta våra kryssningsspecialister 054-10 24 50

Vi hjälper dig hitta rätt kryssning!

Vi hjälper dig att utforma resan precis efter dina önskemål.

...eller fyll i vårt formulär kryssningsförfrågan så hjälper vi dig hitta rätt kryssning. Klicka här.

HITTA DIN KRYSSNING HÄR - Helpension ingår alltid

Rensa val

Vi kan inte hitta en kryssning som matchar dina val.

Ändra dina val eller klicka på (X) för att ta bort något val.

Vill du ha hjälp att hitta din drömkryssning så finns våra kryssningsexpereter redo att hjälpa dig.
Ring 054-10 24 50 eller skicka ett mail på info@cruisemarket.se.

Du kan även besöka oss. Vi finns i
Karlstad på Hamngatan 26 - Stockholm på Sveavägen 16

Visa fler {{result.productsCount}}/{{result.totalcount}}

Att kunna lägga till vid Kap Horn är verkligen ingen självklarhet...

 

Människan har i alla tider fascineras av att besöka platser där få har varit före dem. Att bestiga berg, vara först på månen, först till sydpolen. Exemplen är många och den allra sydligaste spetsen på Sydamerika, Kap Horn, är helt klart en sådan här plats.
Vindar och strömmar kring Kap Horn gör det extremt svårt att göra landstigningar här. Det är långt ifrån en självklarhet att man lyckas. De stora kryssningsfartygen som rundar udden gör inte ens försök att lägga till här. Det är rederierna som har expeditionsfartyg med erfarna kaptener med kunskap om polarområdena som försöker göra landstigningar - men det är inte alltid det går.

Katarina som är Cruise Markets explorerexpert reste till Antarktis med Hurtigruten under 2016.

Med i planen var att försöka göra en landstigning på Kap Horn. Man får två chanser, en på vägen ner till isen och en gång på vägen tillbaka.

Vid första försöket vaknar hon till en strålande dag och vattnet var lungt och stilla. Perfekta förhållanden för en landstigning. Fartyget kör mot målet och genom fönstret ser de Kap Horn och fyrhuset i fjärran. Expeditionsteamet och den första RIB-båten sätts i vattnet och packas med de förnödenheter och säkerhetsutrustning som alltid är med vid en landstigning.

Helt plötsligt, på mindre än 45 minuter, har alla förutstättningar ändrats. Himlen ändrar färg, vågorna häver sig och ett hav som varit så inbjudande på morgonen ger helt plötsligt inga förutsättningar för att det ens ska kunna gå att närma sig det förrädiska vattnet närmast Kap Horn. Vindstyrkan ökar och kaptenen tar beslutet att säkerheten går först, vilket den alltid gör på dessa resor och försöket att landstiga på Kap Horn får ställas in.
Det blir ett nytt försök på hemvägen.

Andra försöket - Landstigning på Kap Horn

Efter storslagna, magnifika dagar på världens största kontinenet var det dax för MS Midnatsol att återigen korsa Drakesundet och återvända till Sydamerika. Den här gången var vädrets makter med dem och fartyget ankrade i en liten vik, där rib-båtarna kan plockas ur fartyget och landstigningsprocessen kan starta.

Gästerna har fått information och vet att landstigningen kan vara krävande. Att det är en landstigning där du får vara beredd att stiga ur gummibåten i vattnet, på hala stenar, att det är drygt 160 trappsteg upp till plan mark. Varje passagerare får själv ta ställning till sin egen kondition och avgöra om man är i tillräckligt bra form för att klara landstigningen.


För att skydda den känsliga naturen har långa träspångar lagts ut i landskapet mot det vackra monumentet som symboliserar Albatrossen som svävar över Drakesundet. Enligt myten är alla Albatrosser de själar av döda sjömän som omkommit i sina försök att runda Kap Horn. Myten säger att dessa själar finns och färdas i den vandrande Albatrossen. Det är luften mellan de två beståndsdelar som utgör monumentet, som är själva konstverket - en perfekt utformad Albatross som svävar med sina långa vingspetsar.

Om bilderna ovan:
De två vandrande albatrosserna överst på sidan, Fotograf: Carsten Bidstrup
Övriga foton: Katarina Luukkonen
 

Kryssningar med Hurtigruten
Kryssningar till Antarktis med Hurtigruten
Kryssningar som rundar Kap Horn utan landstigningar